netherlands flag xs

netherlands flag xs

John Stoppelenburg & Paul Zuijdam

Vakantie Thailand, Laos en Cambodja 2019

Laos flag xs

Laos flag xs

Beleef Luang Prabang

10 - 13 Februari

 

 

Foto's: 11 februari 2019

We sliepen lekker, het is hier ook een stuk koeler ’s morgens en besloten er tegen negen uur maar eens uit te gaan om het ontbijt niet mis te lopen. Het ontbijt was iets minder uitvoerig dan in Thailand. Rijstsoep, eieren naar wens en stokbrood van de barbecue. Verder jam en jam, maar niet de croissants waar John zich op had  verheugd. Op het gemakje maakten we ons daarna klaar omdat we om twaalf uur zouden worden opgehaald door een tuktuk, georganiseerd door Kiri. Om half één was er nog steeds niets, dus hebben we Khiri laten bellen door de receptie. Ze zouden er direct één sturen. En hij kwam ook snel. Tijdens het wachten bestudeerde ik de overvloed aan grote orchideeën in de tuin van ons hotel en daar zag ik twee vruchten hangen, maar wat was het voor orchidee? Nadere bestudering liet mij vermoeden dat het een Cymbidium moest zijn. Dus snel even foto’s gepost op de Sowing group op Facebook. Al snel kreeg ik de bevestiging, later gevolgd door de mededeling dat het waarschijnlijk Cymbidium aloifolium was, dus ook nog eens een lekker ruikende. Nu nog aan de eigenaar vragen of ik hem mag plukken. De tuktuk bracht ons een stukje buiten Luang Prabang bij de Living Land Company, waar we een middag zouden ervaren wat er allemaal komt kijken voor ons kilootje rijst. Het was een interactieve middag die alle facetten van het zaaien tot en met het eten liet zien. Aan het eind moesten we zelf suikerriet uitpersen, wat een zwaar karwei was, maar wel leuk om allemaal eens te zien en te ervaren. Tot slot kregen we rijstwijn te drinken, die net gerijpt was en verschillende rijstprodukten te eten: een soort oublierollen van rijst-, en cassavemeel met suiker, koekjes van rijstebloem en kokosmeel met suiker, een soort bloemen gemaakt van rijstemeel en suiker, rijstewafels, knapperig, waarbij een soort sambal gemaakt van pepers met uien en knoflook en gemalen buffelhuid. Het was allemaal erg lekker. Ook nu moest weer speciaal gebeld worden naar Khiri omdat er geen vervoer was geregeld. Een beetje jammer.

Omdat Luang Prabang een leuke stad is, vonden we het erg jammer dat we morgen al weer weg gingen. Maar ik bleef maar het gevoel houden dat het niet klopte, dus dook ik nogmaals in de papieren en dat was maar goed ook! Morgen hebben we gewoon nog de hele dag te besteden. Overmorgen gaan we pas naar de volgende bestemming. Dus hebben we morgen nog veel dingen te bekijken hier.
Weer heerlijk genoten van het Laotiaanse eten vanavond, ook John! Hij at Laotiaanse frites met een Laotiaanse gepaneerde schnitzel, overladen met Laotiaanse knoflook, ik had Laab of Lahp, een heerlijk kruidig gehaktgerecht. Dit heeft nog een kwartier nagebrand met het gevoel dat mijn lippen drie keer zo dik waren, volgens John was dat ook zo, maar ik geloof hem niet altijd........ het toetje was ook lekker: pannekoek met banaan en Nutella. Inmiddels zijn we weer in het hotel, volledig verzadigd. Dus nu weer eens even tijd voor een filmpje op het balkon. Overigens hangen er hier veel Dendrobium moschatum planten in de bomen. In één ervan hing een opengebarsten vrucht, nét onder ons balkon, maar ik kon wel zien dat er nog wat zaden in zaten. Dus heb ik er een doosje ondergehouden en even geschud: nog duizenden zaden op kunnen vangen. Ook heb ik tijdens excursies nog wat zaden verzameld Van een niet-stekelig minidisteltje met héél veel bloemetjes en van Jatropha integerrima. Een plant met vuurrode bloemschermen die veel in vlinderkassen wordt gebruikt, maar nooit te koop is in de zadenhandel.

 

Translate

enfrdeitptrues

Paul Zuijdam

Stamboom